ساموئل هانمن، بنیان‌ گذار طب هومیوپاتی

ساموئل هانمن، بنیان‌ گذار طب هومیوپاتی

ساموئل هانمن، بنیان‌ گذار طب هومیوپاتی

انچه در این مقاله می خوانید…

ساموئل هانمن

کاشف طب هومیوپاتی، ساموئل هانمن یک پزشک نابغه‌یِ آلمانی بود که در 10 آوریل 1755 در شهر مایسن از ایالت ساکسنی از نواحی شرقی آلمان بدنیا آمد. او در خانواده‌ای متدین و مسیحی که دارای انضباط خانوادگی کلاسیک زمان خود بود، پرورش یافت. پدرش هنرمندی بود که بر روی ظروف سفالین، نقاشی‌های زیبایی ترسیم می‌کرد.

ساموئل هانمن سال‌های زیادی از دوران دانشجویی و پیش از آن و حتی پس از آن که درجه دکترا گرفت، به ترجمه‌یِ کتب علوم پزشکی، فلسفه، شیمی، گیاه شناسی وغیره از زبان انگلیسی، فرانسه، لاتین و یونانی به زبان آلمانی پرداخت. او با چندین زبان زنده (به روایتی 11 زبان) آشنایی و بر برخی تسلط کامل داشت. وی از دانشگاه Erlagen به دریافت درجه‌یِ دکترا در طب نائل آمد.

آغاز هومیوپاتی

ترجمه‌یِ کتاب‌های مختلف، او را  با علوم گوناگون و بویژه با پایه و اساس علوم پزشکی کاملاً آشنا کرد. او که علاقه شدیدی به گیاه شناسی و طبیعت داشت، اکثر اوقات خود را در طبیعت به مطالعه و تحقیق به روی گیاهان می‌پرداخت. همچنین در زمینه‌یِ علم شیمی مطالعات گسترده‌ای داشت و در این رشته نیز درجه‌یِ دکترا گرفت و همزمان با مطالعات خود در زمینه‌یِ گیاهان، با دانشمندان و شیمیدان های معروف همچون لاوازیه در باب ترکیب گازهای تشکیل دهنده هوا، مطالعه و تحقیق می‌نمود.

هومیوپاتی، برای اولین بار در مقاله‌ای که کاشف این طب به نام ساموئل هانمن در مجله هافلند در سال 1807 میلادی تحت عنوان هومیوپاتی در خدمت طب درمانی روزمره منتشر کرد، به اطلاع مردم آن زمان رسید. در حقیقت پیدایش طب هومیوپاتی از زمانی آغاز شد که هانمن از بی اثر بودن و عوارض داروهای زمان خویش ناراضی بود و پزشکی زمان خود را ترک کرد و خود را مجبور به ترجمه‌یِ کتاب‌ها و مقالات علمی نمود.

هنگام ترجمه مواد دارویی یک مطلب در مورد استفاده از داروی China officinalis در درمان مالاریا، مطلبی هانمن را شگفت زده کرد و او این دارو را بر روی خود امتحان نمود و پس از استفاده تمام علائم مالاریا را هر چند خفیف‌تر احساس کرد. هانمن با بدست آوردن این تجربه بر روی خود، قانون شبیه سازی نوشته، هایپوکو رایتز در چند قرن قبل را تایید کرد.

بعد از تجربه‌یِ مواد دیگر به روی خود و نوشتن مشاهداتش، هانمن هومیوپاتی را به طور چشمگیری گسترش داد. هانمن در سال 1810، اولین جلد کتاب خود را به نام Organon منتشر کرد و تا سال 1821 این کتاب معروف را شش بار به چاپ رسانید. کتاب‌های او چون انجیلی مقدس برای پیروان او ارزش و احترام دارند.

تربیت شاگردان برجست

هانمن شاگردان برجسته‌ای تربیت کرد که از معروف‌ترین آن‌ها باید از دکتر کنستانتین هرینگ نام برد. او کسی است که طب هومیوپاتی را در امریکا پایه گذاری کرد و نخستین دانشکده هومیوپاتی را در سال 1833 در ایالت پنسیلوانیا تاسیس نمود.

توسعه طب هومیوپاتی

هانمن در دوران فعالیت‌های علمی خود بارها با مخالفت‌های شدید همکاران خود روبرو شد اما با پشتکاری خستگی ناپذیر راه خود را دنبال کرد و هیچگاه از نوشتن مقالات، ترجمه‌یِ کتب، تدریس در دانشگاه و معالجه بیماران با روش خود دست بر نداشت. او همواره به شهرهای مختلف آلمان و اروپا سفر کرد آنچنان که در مدت 13 سال حدود 30 مسافرت به همراه اقامت در آن مکان‌ها داشته است.

او حتی در مسافرت‌های موقت خود از تدریس در دانشگاه‌ها، معالجه بیماران و نوشتن کتاب و مقاله دست برنمی‌داشت. او تدریس در دانشگاه لایپزیگ را که از نظر امرار معاش برایش جنبه‌یِ حیاتی داشت ترک کرد. زیرا محتوای دروس آن دانشگاه را که آموزش طب رایج غربی بود، مخالف با اعتقادات و مبانی فلسفی خود می‌دانست. کتاب‌های منتشر شده‌یِ هانمن کامل و اعجاب برانگیز است. هنوز بشر در حیرت است که چگونه این دانشمند نابغه با آن محدودیت زمانی توانسته است چنین آثار جاودانی را از خود بر جای بگذارد.

عضو خبرنامه شوید

برای اطلاع از جدیدترن مقالات و کتاب‌های منتشر شده بر روی سایت ایمیل خود را وارد کنید.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دکتر کامران جلالی وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *