پلاسمای خون غنی شده روشی مؤثر برای ترمیم بافت و رونق موها

پلاسمای خون غنی شده روشی مؤثر برای ترمیم بافت و رونق موها

javan sazi pust

پلاسمای خون غنی شده (PRP)

این نوشتار درباره شیوه مرسوم استفاده از پلاسمای خون غنی شده از پلاکت(PRP) است.برداشت عمومی از پلاکت‌ها نقش کلیدی در فرایند انعقاد خون است حال آن که در این روش درمانی از فاکتورهای موجود در پلاکت‌ها به منظور سرعت بخشیدن به فرایند ترمیم بافتی و همچنین کمک به رویش موهای جدید استفاده می‌شود. 

مروری بر تاریخ پزشکی نشان می‌دهد که این روش یک روش یا فن‌آوری جدید نیست بلکه همچون سایر فراورده‌های خونی دیگر همچون FFP (پلاسمای کامل تازه منجمد) و PPP (پلاسمای کم پلاکت) بیش از سی سال سابقه در درمان‌های پزشکی دارد ولی توسعه استفاده از این روش در تخصص ارتوپدی، دندانپزشکی و زیبایی حاصل نتایج پژوهش‌های اخیر است.

با توجه به تاثیر کم نظیر آن و سهولت استفاده از آن در مطب‌های پزشکی، بطور روز افزون علاقمندان به استفاده از این روش در حیطه‌های تخصصی دیگر در حال گسترش است.واژه­‌ی پلاس در این شیوه نوین به معنای گامی فراتر از شیوه مرسوم می‌باشد.                     

افرادی که به دلیل ریزش مو و یا آرتروز مفاصل به متخصصین مراجعه می‌کنند غالباً کمتر تحت معاینات و انجام آزمایشات دقیق برای پیدا کردن علت اصلی و زمینه‌ای ریزش مو و یا آرتروز زانو قرار می‌گیرند.

PRP 1
افزایش رویش مو با استفاده از روش PRP

تحول در تشخیص و درمان

 آنچه به عنوان گام فراتر از روش مرسوم در نظر گرفته شده است، انجام بیش از 40 تست تشخیصی دقیق تار موی درمانجو ویافتن آسیب‌های وارد شده و دلایل ریزش مو و یا انجام بیش از 20 تست تشخیصی برای بررسی علل آرتروز مفاصل می‌باشد و تست‌های متعدد برای جوانسازی می‌باشد.    

این تست های تشخیصی بواسطه فن آوری بایورزونانس به صورت بایوفیزیکال صورت می‌گیرد و نیاز به انجام آزمایشات وقت گیر و پرهزینه بایوشیمیایی و هیستوپاتولوژی و …  ندارد.

از سوی دیگر بکارگیری عوامل درمانگر ریزش مو ،آرتروز زانو وجوانسازی که منظور سیگنال‌های عوامل درمانگر فرامولکولی ( هومیوپاتی و بایورزونانس) می‌باشد بصورت القاء الکترومغناطیس به پلاسمای‌غنی‌شده از پلاکت‌های خون درمانجو بیش از پیش روش PRP+ را از شیوه مرسوم آن متمایز می‌کند.

نخستین کاربردها و گسترش PRP

   دندانپزشکان و متخصصین جراحی پلاستیک اولین پزشکانی بودند که در دهه نود میلادی از این روش به منظور تسریع روند ترمیم بافت‌های آسیب دیده استفاده کردند. مطالعات بالینی در همین دهه نتایج بسیار خوبی را تایید کردند.

   همزمان با این مطالعات در سال 2004 دکتر آلن میشرا که در زمینه طب ورزشی در دانشگاه استانفورد فعالیت می‌کرد برای درمان ورزشکارانی که مفصل آرنج آن‌ها به دلیل بازی تنیس دچار آرتروز شده بود از این روش استفاده کرد و در طول شش ماه در حدود 90 درصد آن ها درمان شدند.

پس از آن جایگاه این شیوه درمانی در تخصص‌های مختلف پزشکی از جمله جراحی، اورولوژی، پوست ، زیبایی و …  فراگیر شد. بدیهی است که مکانیسم عملکرد این شیوه را باید در فاکتور اساسی درون پلاکت‌ها جستجو کرد.

Arthritis pain

کاربردهای بالینی پلاسمای غنی شده از پلاکت

1- زیبایی: جوان سازی پوست (تزریق درون جلد، مزوتراپی، میکرونیدلینگ با درمارولر)، از بین بردن چروک و خطوط صورت بصورت حجم دادن،اسکار مربوط به جوش صورت، انتقال چربی

2- جراحی پلاستیک: رفع افتادگی پوست ، پلک ، پستان و پیوند پوست

3- طب ورزشی: التهاب تحت حاد تاندون‌ها، آسیب به غضروف‌ها، پارگی عضلات، آسیب‌های ورزشی، آرنج تنیس بازان، التهاب تاندون‌ها، پارگی لیگامان‌ها و منیسک، آرتروز لگن، زانو و شانه، کوفتگی و کشیدگی تاندون‌ها، آرتروز مفاصل، آسیب به مفصل شانه

4- دندان پزشکی: پیوند استخوان، پیوند بافت نرم، کاشت دندان، ترمیم استخوانی،  ترمیم فیستول ناحیه دهانی، کمک به ترمیم بافت نرم و کاهش تورم

5- جراحی ارتپدی: التهاب تاندون‌ها، ترمیم غضروف‌ها در آرتروزها، ترمیم روتاتور کاف شانه،  بهبود محدودیت حرکتی،  کاهش درد در مفاصل دچار آرتروز

6- جراحی عمومی: برداشتن طحال ، برداشتن پستان

7- جراحی عروق: آنوریسم شکمی، کاروتیدها، زخم های مزمن بهبود نیافته

8- اورولوژی: برداشتن پروستات ، برداشتن کلیه

9- مراقبت از زخم: زخم های مزمن بدون ترمیم ، زخم های دیابتی

نتیجه گیری

روش استفاده از پلاسمای خون غنی شده از پلاکت (PRP) که به طور سنتی مورد استفاده قرار می‌گرفته است، اکنون به عنوان یک روش مؤثر و پرکاربرد در بسیاری از حوزه‌های پزشکی شناخته شده است. این روش با استفاده از فاکتورهای موجود در پلاکت‌ها، به منظور تسریع فرآیند ترمیم بافتی ، تقویت رشد موهای جدید و … مورد استفاده قرار می‌گیرد. مطالعات بالینی نشان داده‌اند که PRP نتایج بسیار خوبی در ترمیم بافت‌های آسیب دیده دارد و از سال ۲۰۰۴، کاربردهای این روش در حوزه‌های مختلف پزشکی از جمله دندانپزشکی، جراحی پلاستیک، زیبایی، طب ورزشی، جراحی ارتوپدی، جراحی عمومی، جراحی عروق، اورولوژی و مراقبت از زخم روز به روز گسترش یافته است. این روش با توجه به نتایج مطلوب و سهولت استفاده از آن، به یکی از روش‌های محبوب و مؤثر در ترمیم بافت‌های آسیب دیده تبدیل شده است و می‌تواند به طور قابل توجهی در بهبود کیفیت زندگی بیماران مؤثر باشد.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دکتر کامران جلالی وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *